Ως μια κίνηση που θα αλλάξει την αγορά των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα περιγράφεται αυτή που ετοιμάζεται να κάνει η Starlink, η εταιρεία του πρωτοπόρου μεγιστάνα Ελον Μασκ, η οποία θα παρέχει υπηρεσίες δορυφορικού Internet σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα» και το ρεπορτάζ της Φώφης Γιωτάκη και του Γιώργου Μιχαηλίδη, η Ελλάδα σύντομα —εντός του 2021— θα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις λίγες προς το παρόν χώρες στον κόσμο όπου θα είναι διαθέσιμο το… διαστημικό Internet του Μασκ που προσφέρει ταχύτητες σύνδεσης άνω των 100 Mbps ακόμα και σε σημεία που σήμερα δεν έχουν καν κάλυψη.


Το ενδιαφέρον της Starlink χρονολογείται από τα τέλη του 2020, με την εταιρεία να βρίσκεται σε επαφή τόσο με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης όσο και με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Οι προτάσεις της εταιρείας βρίσκονται ήδη στα χέρια του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, ο οποίος -όπως σημείωσε το «Πρώτο Θέμα»- έχει εμπλακεί προσωπικά στο όλο project, με επαφές και συζητήσεις με τη συγκεκριμένη εταιρεία, καθώς θεωρεί ότι αυτή η εξέλιξη μπορεί να συμβάλει στη σημαντική και άμεση αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών δυνατοτήτων της χώρας.

Μάλιστα αναφέρεται πως ο κ. Πιερρακάκης έχει έτοιμες τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, καθώς έχει δοθεί το «πράσινο φως» ώστε να δρομολογηθούν οι απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Μολονότι πρόκειται για μια άλλη υπηρεσία και διαφορετική τεχνολογία από την υφιστάμενη των παρόχων Διαδικτύου, η έλευση της Starlink αναμένεται να βελτιώσει τη θέση της χώρας μας στο θέμα του Internet, όπου έχουμε καταφέρει να είμαστε ουραγοί (!) σε όλη την ΕΕ με μέση ταχύτητα download 29 Mbps —επίδοση τραγική για μια χώρα που ευελπιστεί να γίνει προορισμός για ψηφιακούς νομάδες.

 ‌