Ο καιρός τρελάθηκε και φαίνεται ότι και η κλιματική αλλαγή έβαλε το χέρι της, αφού ακόμη και η έρημος Σαχάρα ντύθηκε στα λευκά! Βίντεο και φωτογραφίες καταγράφουν μοναδικές σκηνές με ένα λευκό σεντόνι να καλύπτει αμμόλοφους κοντά στην αλγερινή κωμόπολη Άιν Σέφρα στη Σαχάρα και πρόβατα να κόβουν βόλτες στις χιονισμένες αμμοθίνες καθώς το θερμόμετρο έδειχνε -3 βαθμούς Κελσίου! 

Η Αϊν Σέφρα, γνωστή ως «Πύλη της Ερήμου» βρίσκεται σε υψόμετρο χιλίων μέτρων και περιβάλλεται από την οροσειρά του Άτλαντα. Αν και σπάνιες οι χιονοπτώσεις στη Σαχάρα δεν είναι πάντως ασυνήθιστες. Ερευνητές που μελετούν τις αλλαγές στη συχνότητα των βροχοπτώσεων στη Σαχάρα διαπίστωσαν σημαντική αύξηση της βλάστησης τον περασμένο αιώνα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ο καθηγητής Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ και βασικός συντάκτης της σχετικής μελέτης, Σουμάντ Νίγκαμ, επεσήμανε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας αφορούν μεν στη Σαχάρα, αλλά πιθανότατα έχουν επιπτώσεις και για άλλες ερήμους του πλανήτη μας. 



Στα λευκά ντύθηκαν περιοχές της Σαουδικής Αραβίας Χιόνι κάλυψε όμως και περιοχές της Σαουδικής Αραβίας, όπου ο υδράργυρος έπεσε στους -2 βαθμούς Κελσίου. Οι καιρικές συνθήκες ήταν ασυνήθιστες τον Ιανουάριο στις περιοχές αυτές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία.

Πυκνές χιονοπτώσεις καταγράφηκαν, όμως και στο Λίβανο, τη Συρία και το Ιράν, όπου κάποιες περιοχές θάφτηκαν κάτω από χιόνι ύψους 1,20 μ. Ο Ιανουάριος είναι ο ψυχρότερος μήνας στη Σαουδική Αραβία με το θερμόμετρο να δείχνει κατά μέσο όρο 20,2 βαθμούς Κελσίου, όμως το Ταμπούκ είναι μια από τις πιο ψυχρές περιοχές της χώρας με ξηρό κλίμα και τον υδράργυρο στους 4 βαθμούς Κελσίου. 

Πηγή: iefimerida.gr