Ρεκόρ θερμοκρασίας στην Ανταρκτική στους 20 βαθμούς Κελσίου


 Το 20,75C που καταγράφηκε από Βραζιλιάνους επιστήμονες στο νησί Seymour στις 9 Φεβρουαρίου ήταν σχεδόν πλήρης υψηλότερο από το προηγούμενο ρεκόρ των 19,8 ° C, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Signy Island τον Ιανουάριο του 1982.

Ακολουθεί ένα άλλο πρόσφατο ρεκόρ θερμοκρασίας: στις 6 Φεβρουαρίου ένας ερευνητικός σταθμός της Αργεντινής στην Esperanza μέτρησε 18,3 ° C, που ήταν η υψηλότερη ανάγνωση στην ηπειρωτική χερσόνησο της Ανταρκτικής.

 Αυτά τα αρχεία θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, αλλά συμβαδίζουν με μια ευρύτερη τάση στη χερσόνησο και τα κοντινά νησιά, τα οποία έχουν θερμανθεί σχεδόν από 3 βαθμών  από την προϊστορική εποχή - ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον πλανήτη.

 Οι επιστήμονες, που συλλέγουν τα δεδομένα από σταθμούς απομακρυσμένης παρακολούθησης κάθε τρεις ημέρες, περιέγραψαν το νέο ρεκόρ ως "απίστευτο και μη φυσιολογικό".


 Η μαζική τήξη του πάγου της Ανταρκτικής οδήγησε σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας τριών μέτρων πριν 120.000 χρόνια

 "Βλέπουμε την τάση αύξησης της θερμοκρασίας σε πολλές από τις περιοχές που παρακολουθούμε, αλλά δεν έχουμε δει ποτέ κάτι τέτοιο", δήλωσε ο Carlos Schaefer, ο οποίος εργάζεται στο Terrantar, ένα κυβερνητικό έργο της Βραζιλίας που παρακολουθεί τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πανίδα και τη βιολογία  σε 23 τοποθεσίες στην Ανταρκτική.

 Ο Schaefer δήλωσε ότι η θερμοκρασία της χερσονήσου, των νησιών του South Shetland και του αρχιπελάγους James Ross, στην οποία ανήκει το Seymour, έχει ασταθεί τα τελευταία 20 χρόνια.  Μετά την ψύξη στην πρώτη δεκαετία αυτού του αιώνα, έχει θερμανθεί γρήγορα.