Ένας χειμώνας αρκετά διαφορετικός από εκείνον του 2018, κυρίως για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, θα είναι ο φετινός, σύμφωνα με τα μακροπρόθεσμα προγνωστικά μοντέλα μετεωρολογικών οργανισμών.

Προ ημερών, το αμερικανικό AccuWeather -ευρύτερα γνωστό και από τις συνεργασίες του με εφαρμογές κινητών τηλεφώνων- δημοσιοποίησε την ετήσια έκθεσή του για τον χειμώνα 2019 – 2020 στην Ευρώπη.

Στην εν λόγω έκθεση, το AccuWeather κάνει ειδική αναφορά στον χειμώνα που θα «δουν» τα Βαλκάνια και η Ελλάδα -που την Πέμπτη επλήγη από ένα σύντομο αλλά σφοδρό κύμα κακοκαιρίας- επισημαίνοντας ότι «δεν θα είναι όπως ο περυσινός».

Στα συμπεράσματα του AccuWeather για τον χειμώνα, όπως και της αντίστοιχης έκθεσης του ECMWF (Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων), επισημαίνεται ότι ο χειμώνας στην Ευρώπη, και στις χώρες των Βαλκανίων θα είναι πιο ήπιος.

Τι σημαίνει όμως αυτό; «Όταν μιλάμε για έναν πιο ήπιο χειμώνα, αναφερόμαστε στις θερμοκρασίες που είναι πάνω από τις κανονικές κατά τους χειμερινούς μήνες» εξηγεί στο iefimerida.gr ο Tyler Roys, μετεωρολόγος του AccuWeather, που ειδικεύεται στο κλίμα της Ευρώπης.

«Το πρώτο μισό του χειμώνα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως “ζεστό”, καθώς ένα ενεργό “μονοπάτι” καταιγίδων που παρατηρούμε θα παραμείνει μακρυά, εστιασμένο στη βόρεια Ευρώπη» προσθέτει ο μετεωρολόγος του AccuWeather.

Ο Tyler Roys τονίζει ότι «καθώς θα περνάμε στο δεύτερο μισό του χειμώνα, η συχνότητα των καταιγίδων στην Ευρώπη πιθανότατα θα μειωθεί, ενώ ταυτόχρονα θα αυξηθούν οι περίοδοι ξηρασίας – ανομβρίας. Αυτή η συνθήκη θα ευνοήσει τις ψυχρές εισβολές από τα βόρεια και βορειανατολικά» προσθέτει.

Σε ό,τι αφορά την περιοχή μας, ο μετεωρολόγος του AccuWeather λέει στο iefimerida.gr ότι «ακόμη και αν αυτές οι ψυχρές μάζες του χειμώνα καταφέρνουν να φτάσουν στην Ελλάδα, δεν θα είναι τόσο ισχυρές ώστε να ρίξουν τις μέσες θερμοκρασίες, που ήδη θα είναι σε υψηλά επίπεδα για την εποχή».

Αυτό που θα μπορέσουν να κάνουν οι βόρειες ψυχρές μάζες είναι «να μειώσουν οριακά τη θερμοκρασία, για παράδειγμα, από τους +4 βαθμούς Κελσίου άνω του φυσιολογικού, στους +2 βαθμούς Κελσίου άνω του φυσιολογικού» σημειώνει ο Roys.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του AccuWeather, «με το κυρίως μέτωπο καταιγίδων να κινείται στα πιο βόρεια τμήματα της Ευρώπης, το πιθανότερο σενάριο είναι να δούμε φέτος λιγότερες καταιγίδες στην Ελλάδα, την Ιταλία και τα Βαλκάνια αυτόν το χειμώνα. Και πάλι όμως, κάποιες “παρυφές” αυτών των καταιγίδων θα κινηθούν προς αυτές τις περιοχές. Είναι κάτι που περιμένουμε».

Ο Roys αναφέρει ότι ενώ η συχνότητα των καταιγίδων θα είναι μειωμένη -ευρύτερα στην Ευρώπη- οι πιθανότητες για πιο εκτεταμένες βροχοπτώσεις «πέφτουν» στο δεύτερο μισό του χειμώνα. «Από τα στοιχεία μας προκύπτει ότι είναι πιθανό αυτά τα μέτωπα καταιγίδων να “καθίσουν” για λίγο πάνω από την ανατολική και κεντρική Μεσόγειο, δίχως ωστόσο να αναμένουμε πλημμυρικά φαινόμενα όπως της περασμένης χρονιάς» λέει χαρακτηριστικά.

Εν γένει, η ομάδα του AccuWeather, όπως τονίζει ο Tyler Roys, εκτιμά για τον επερχόμενο χειμώνα ότι «οι βροχοπτώσεις θα είναι κάτω των μέσων ετήσιων επιπέδων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια ότι δεν χρειάζεται παρά μια πολύ ισχυρή βροχή για να προκληθεί μια επώδυνη πλημμύρα».

Κληθείς να εξηγήσει το φαινόμενο του ιδιαίτερα ζεστού διμήνου Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου για την Ελλάδα και την πιθανή σύνδεση με την κλιματική αλλαγή, ο Tyler Roys του AccuWeather επισημαίνει: «Είναι δύσκολο να συνδέσουμε άμεσα μεμονωμένα καιρικά φαινόμενα με την κλιματική αλλαγή. Αν κοιτάξουμε πίσω στα μετεωρολογικά χρονικά της Ελλάδας, τόσο για τον Σεπτέμβρη όσο και για τον Οκτώβρη, θα διαπιστώσει κανείς ότι δεν υπάρχει μια μέση, σταθερή κατάσταση. Υπάρχουν χρονιές με υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία και άλλες με ψύχρα και βροχές».

Σύμφωνα με τον Roys, η φετινή χρονιά πιθανότατα να «έγειρε» προς το πρώτο σενάριο. «Είναι πλέον ξεκάθαρα ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής δεν είναι τα ίδια τα φαινόμενα, αλλά η ένταση των φαινομένων. Και αυτό είναι το σημείο που πρέπει να προσέξουμε: Πώς αλλάζει η ένταση κάθε φορά που καταγράφεται ένα φαινόμενο» καταλήγει ο Tyler Roys του AccuWeather.